1. децембар – Светски дан борбе против сиде

Црвени крст Свилајнац и Дом здравља Свилајнац организовали су низ активности у основним и средњим школама општине Свилајнац посвећене 1. децембру – Светском дану борбе против СИДЕ .

У основној школи “Бранко Радичевић“ одржано је предавање за ученике 7. и 8. разреда ове школе. Предавач и реализатор здравствено превентивних активности био је Др Векослав Зајић, сарадник Црвеног крста Свилајнац и лекар Дома здравља Свилајнац.

У средњој школи Свилајнац активности су реализоване уз помоћ професорке Наташе Наранџић и волонтера Црвеног крста Свилајнац који су организовали тестирање ученика ове средње школе о томе шта знају о СИДИ, овој опакој болести која је и даље присутна у свакодневном животу и дистрибуирали едукативни материјал Црвеног крста, како у школи тако и самом Свилајнцу.

Светски дан борбе против АИДС-а (код нас: сида) обележава се 1. децембра. Болест која је, откад се појавила 1981. године у САД, до сада однела преко 25 милиона живота, и даље је присутна широм света. Светски дан борбе против сиде обележава се од 1988. године, а црвена трака, као симболе борбе против болести и солидарности са оболелима, установљена је 1991. године.

Шта је ХИВ? ХИВ је скраћеница од „Human Immunodeficiency Virus“, вирус хумане имунодефицијенције. АИДС или сида, последњи је стадијум инфекције. Да би дошло до инфекције и развоја болести, вирус мора да доспе у крв, где се везује за ЦД4 и Т-лимфоците. Након везивања, он улази унутар ћелије, „уграђује“ се у њено једро и под утицајем различитих стимуланса почиње да се размножава.

Када број ЦД4 лимфоцита падне испод критичног нивоа и када се појаве опортунистичке инфекције, наступа стадијум болести, сиде. Без узимања лекова, ХИВ инфекција обично напредује до сиде у просеку око десет година. Антиретровирусни лекови продужавају период трајања ХИВ инфекције и одлажу улазак у фазу болести. Због тога правовремено откривање вируса утиче на успоравање „уласка“ у болест, а истовремено смањује медицинске трошкове потребне за лечење.