АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ 20.04.2023. године

Црвени крст у Свилајнцу, у складу са Планом за добровољно давање крви за 2023. годину, који је усаглашен са Заводом за трансфузију крви из Ниша и Црвеним крстом Србије, организовао је у сарадњи са Заводом за трансфузију крви из Ниша,  акцију добровољног давања крви 20.04.2023.године.

Акција је одржана у просторијама Дома Здравља Свилајнац у Свилајнцу, у времену од 8 до 15 часова.

Акцију је припремио и обавио све припремне радње Црвени крст Свилајнац. У припреми акције написано је и послато 700  позивница добровољним даваоцима крви из Свилајнаца којима су позвани  да дођу на акцију и да дају крв. Поред тога написано је 60 плаката које су залепљене у 22 насељенаместа у општини Свилајнац. Информације о акцији су дате на 2 локална радија и локалну ТВ мрежу.

Завод за трансфузију крви  упутио је позив  Добровољним даваоцима крви путем СМС порука.Огромну помоћ у реализацији акције пружили су нам чланови Омладинске теренске јединице Црвеног крста Свилајнац и чланови Комисије ДДК Црвеног крста Свилајнац.

Учешће у акцији узело је 85  добровољних давалаца крви. Од чега је 83 дало крв, осталих двоје није дало из медицинских разлога високог крвног притиска, прехлада, грипа и сличних медицинских разлога, што је лекар ЗТК уредно евидентирао. У овој акцији узимање крви од добровољних давалца одрадила је екипа Завода за трансфузију крви из Ниша. Услови за рад су били веома добри, екипа трансфузије је радила са једним лекаром.

Услови за рад, просторија, амбијет, локација и припрема акције и ангажовање волонтера и запослених у Црвеном крсту Свилајнац и Комисије за ДДК  такође су били на високом нивоу.

По оствареним резултатима и мишљењу свих субјеката који су били укуључени у припрему аве акције и њену реализацију, можемо констатовати да је акција била веома успешна. Оваква оцена је резултат рада свих који су укључени у мотивисање и организовање добровољног давалаштва крви .