АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

Црвени крст у Свилајнцу, у складу са Планом за добровољно давање крви за 2015.годину, који је усаглашен са Заводом за трансфузију крви из Ниша, организовао је у договору са Заводом за трансфузију крви из Ниша,  акцију добровољног давања крви 28.04.2015.године.

Акција је одржана у просторијама Дома Здравља Свилајнац у Свилајнцу, у времену од 8 до 15 часова. За акцију је планиран одзив од 150-180 давалаца крви.

Акцију је припремио и обавио све припремне радње Црвени крст Свилајнац. У припреми акције написано је и послато 1017  позивница добровољним даваоцима крви из Свилајнаца којима су позвани  да дођу на акцију и да дају крв. Поред тога написано је 120 плаката које су залепљене у 22 насељенаместа у општини Свилајнац. Информације о акцији су дате на 2 локална радија и две локалне ТВ мреже.

Завод за трансфузију крви  упутио је позив  Добровољним даваоцима крви путем СМС порука.Огромну помоћ у реализацији акције пружили су нам чланови Омладинске теренске јединице Црвеног крста Свилајнац и чланови Комисије ДДК Црвеног крста Свилајнац.

Учешће у акцији узело је 179  добровољних давалаца крви. Од чега је 159 дало крв, осталих 20 није дало из медицинских разлога високог крвног притиска, прехлада, грипа и сличних медицинских разлога, што је лекар ЗТК уредно евидентирао. У овој акцији узимање крви од добровољних давалца одрадила је екипа Завода за трансфузију крви из Ниша. Услови за рад су били веома добри, екипа трансфузије је радила са једним лекаром.

Сагледавајући реализовану акцију можемо констатовати следеће:

–          179 добровољних давалаца је понудило крв

–          159 добровољних давалаца је дало крв

–            20 добровољних давалаца је одбијено из здравствених разлога

–          159 добровољни давалац је из Свилајнца

–              8 добровољних давалаца крв је дало први пут

Услови за рад, просторија, амбијет, локација и припрема акције и ангажовање волонтера и запослених у Црвеном крсту Свилајнац Комисије за ДДК  такође су били на високом нивоу.

По оствареним резултатима и мишљењу свих субјеката који су били укуључени у припрему аве акције и њену реализацију, можемо констатовати да је акција била веома успешна. Оваква оцена је резултат рада свих који су укључени у мотивисање и организовање добровољног давалаштва крви .