Дан оснивања Црвеног крста Србије – 6. фебруар

Црвени крст Србије, 6. фебруара обележава Дан свог оснивања, а данас слави 143. године постојања и рада. Најстарије је национално друштво окупља готово 70.000 волонтера.

Тим поводом волонтери Црвеног крста Свилајнац, Деспотовац и Велика Плана заједничким активностима у просторијама Црвеногкрста Свилајнац радно су обележили Дан оснивања Црвеног крста Србије.

Црвени крст Србије основан је 6. фебруара 1876. године у Београду. Данас Црвени крст Србије делује као организација са континуитетом међународног признања у непрекидном трајању од 1876. године. На свим нивоима организовања запослено је 750 професионалаца, а у реализацију програма укључено је више од 69.000 волонтера, од којих 60 одсто чине млади. На инцијативу др Владана Ђорђевића 6. фебруара 1876. године основано је у Београду Српско Друштво Црвеног крста. Први председник био је митрополит Михајло Јовановић.

Црвени крст Србије је једно од првих 15 националних друштава Црвеног крста основаних у свету. Кнежевина Србија је, на иницијативу Српског Друштва Црвеног крста, потписала прву Женевску конвенцију 1876. године. Црвени крст Србије данас делује као организација са континуитетом међународног признања у непрекидном трајању од 1876. године.

Кроз све године постојања, Црвени крст Србије је деловао поштујући основне принципе Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца: хуманост, непристрасност, неутралност, независнот, добровољност, јединство и универзалност.