ЕДУКАЦИЈА МЛАДИХ ВОЛОНТЕРА ИЗ КУШИЉЕВА

Црвени крст Свилајнац поклања пуно пажње едукацији младих волонтера. Како би млади Црвеног крста имали приближно иста знања, те као људски ресурс Организације Црвеног крста располагали сличним вештинама, Црвени крст тежи ка стандардизацији и у области едукације волонтера. Циљ нам је да наши волонтери буду едуковани како би се успешно укључили у реализацију активности које Црвени крст Свилајнац реализује. Из тих разлога реализована је едукација за нове младе волонтере 18.02.2022. године у Кушиљево у просторијама основне школе “Вожд Карађорђе“.

Млади волонтери су имали прилику да сазнају нешто више о томе ша значи бити волонтер у Црвеном крсту, да добију информације о томе како је настала идеја о покрету Црвеног крста, ко је оснивач Црвеног крста како у свету тако и у нашој земљи и наравно када је Црвени крст основан у Свилајнцу. Даље, млади волонтери су се упознали са знаком Црвеног крста, са основним правилима везаним за знак Црвеног крста, употребом знака као и са могућим злоупотребама знака Црвеног крста. Поред тога млади волонтери из Кушиљева упознали су сада већ искусне волонтере Црвеног крста Свилајнац који су им представили активности које Црвени крст реализује а посебно оне у којима учествују волонтери као што су трад са подмладком и омладином, промоција хуманих вредности, добровољно давалаштво крви, борба против трговине људима, промоција добровољног давалаштва крви и деловање у ванредним ситуацијама.

Након свих информација везаних за историјат Црвеног крста, Знак Црвеног крста, волонтирање у Црвеном крсту, активносрима Црвеног крста, наше нове волонтере упознали смо са Етичким кодексом Црвеног крста Србије и нормама којих се придржавају волонтери Црвеног крста Србије у реализацији свих послова и активности које се реализују на целој територији републике Србије а које реализује Црвени крст Србије. И слободно можемо да кажемо да тих норми треба да се придржавамо и у нашем свакодневном животу.

Млади волонтери су веома позитивно реаговали на Етички кодекс и прихватили да се активно укључе у рад Цреног крста Свилајнац.