Млади волонтери Црвеног крста Свилајнац обележили 5. децембар – Међународни дан волонтера

Млади волонтери Црвеног крста Свилајнац 5. децембра 2019. године у просторијама Црвеног крста обележили међународни дан волонтера.

Ове године Међународни дан волонтера обележава се под слоганом „Волонтери за будућност у коју су сви укључени“, где се посебна пажња поклања волонтерима који су ангажовани у својим локалним заједницама. Управо је њихов допринос оно што те заједнице чини отпорнијим и сигурнијим.

Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже вам да останете физички здрави.Волонтери омогућавју да они који имају отежане животне околности постану равноправни чланови друштва, а кроз своје ангажовање штите рањиве угрожене групе од економске, друштвене и политичке маргинализације. Волонтирање има потенцијал јачања кохезије друштва, а може да допринесе стварању позитивних промена у друштву.

Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста Србије представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде. Волонтери могу бити особе из свих друштвених група, свих узраста и имовинских стања, а активности на којима се ангажују такође варирају од учествовања у периодичним акцијама до сталних програма. Волонтирање осим што решава проблеме угрожених категорија становништва, оно и изграђује личност оних који волонтирају и помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности.

Црвени крст Свилајнац је захвалан својим младим волонтерима.