Обука за вршњачке едукаторе за програм „Борба против трговине људима“

Црвени крст Свилајнац 23. и 24. септембра 2022. године реализовао тренинг за обуку едукатора програма Борба против трговине људима. Обуку је прошло укупно 28 полазника и то 23 полазника из Црвеног крста Свилајнац и 5 полазника из Црвеног крста Деспотовац.

Тренерски тим делегиран од стране Црвеног крста Србије за реализацију ове обуке чиниле су:

  • Драгољуб Блануша, волонтер Црвеног крста Сурчин
  • Јована Анђелић, волонтер Црвеног крста Стари Град
  • Александра Петровић, волонтер Црвеног крста Свилајнац

Будући едукатори су се током дводневне обуке упознали са темом трговине људима, распростањеношћу проблема и схватили колико је важно превентивно деловање и информисање вршњака, те ширење порука о мерама опреза. Упознати су са материјалом који им стоји на раполагању за будући рад и тиме како бити добар предавач. Кроз радионичарски рад, а и самостално, износили су своје мишљење и увежбавали аргументовано излагање садржаја.

Такође су се нашли и у улози реализатора радионица намењих разичитим циљиним групама, како би искуствено стекли вештине извођења неопходне за касније самостално реализовање радионица. На крају семинара истакли су да им је програм занимљив, да ће већина наставити да реализује радионице.

Едуковани волонтери Црвеног крста Свилајнац редовно реализују предавања по школама на тему Борба против трговине људима.