Свечана додела признања Црвеног крста Србије

Поводом 145. година од оснивања Црвеног крста Свилајнац, 19.05.2022. године у Природњачком центру Србије у Свилајнцу, Црвени крст Свилајнац организовао је свечану доделу признања Сребрни знак Црвеног крста Србије и Златни знак Црвеног крста Србије. То је била прилика да се Црвени крст захвали свима онима који су у протеклом периоду допринели да Црвени крст Свилајнац заједно са свима нама оствари резултате које остварује, да постоји, да се развија и буде једна од најорганизованијих организација Црвеног крста у Србији и да стојимо раме уз раме са много већим општинама и градовима у области свога рада.

Признања заслужним појединцима, установама и компанијама уручио је Генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић.

Сребрни знак Црвеног крста Србије додељен је:

  1. Марини  Дамњановић   

Свoјим радом и преданошћу у основној организацији у Проштинцу, Mарина је својим залагењем и хуманитарним радом протеклих година дала велики допринос у раду Црвеног крста Свилајнац а посебно за време пандемије корона вирусом када је свакодневно набављала основне животне намирнице за све становнике у Месној заједници Проштинац.

   2. Др Данијели Стојадиновић                                                          

Докторка Данијела Стојадиновић је Председник комисије за добровољно давалаштво крви Управног одбора Црвеног крста Свилајнац. Својим радом у области добровољног давалаштва крви као и у области деловања у ванредним ситуацијама Др Данијела Стојадиновић дала је огроман допринос очувању добровољног давалаштва крви у Свилајнцу и повећању броја првих давања.   

3. Центру за социјални рад Свилајнац                               

Делом, припадамо истом Министарству, пружамо помоћ истим корисницима, радимо на едукацијама и превенцији, они све то и много више, стручне обраде предмета, процене и анализе. Увек имају разумевање за заједничке акције које радимо и радићемо их заједно са њима и надаље.  Увек можемо да рачунамо на њихову сарадњу а свакако и они на нас.

4. Основној школи “Стеван Синђелић“ из Војске       

Програми Промоција хуманих вредности, Борба против трговине људима, Сигурније школе и безбедније заједнице, Болести прљавих руку су само део активности које реализујемо у нашој најудаљенијој матичној школи. Далека по удаљености а веома блиска по хуманости и доброти њених наставника и ученика.

5. Основној школи “Вожд Карађорђе“ из Кушиљева    

Програми и активности Црвеног крста Свилајнац су саставни део плана рада ове основне школе. Ова школа је једна од ретких која организује у склопу редовне наставе акцију добровољног давања крви где ученици обрађују наставне јединице из Биологије посвећене АБО систему крвних група. Од ове године у школи се организује обука младих волонтера по јединственом систему обуке Црвеног крста Србије.

    6. Основној школи “Бранко Радичевић“ из Седлара    

Професионализам, отвореност, сарадња, хуманост, у најкраћем красе наше сараднике из Основне школе “Бранко Радичевић“ из Седлара. Узајамно поверење и обострана приврженост идеји хуманости су наш заједнички именитељ и циљ.

7. Предшколкој установи “Дечја радост “ из Свилајнца

Признање које ће управо бити уручено говори само о величини, активностима и вредностима које имају деца, руководство и запослени у овој установи. Наши сарадници који раде на промоцији зравих стилова живота,  давалаштва крви и других активности у овој установи су за нас изузетно драгоцени и важни и овом приликом се захваљујемо свима њима.

    8. “LAZAR GROUP“ d.o.o.  Svilajnac

Koмпанија која 10  година без престанка учествује у помогању Црвеном крсту Свилајнац својим донацијама које су усмерене за набавку основних животних намирница за помоћ социјално угроженом становништву и једини донатор који је у пандемији КОВИД 19 директно помогао Црвени крст Свилајнац набавком визира за рад волонтера на терену.

9. “Vossloh-Schwabe Serbia“ d.o.o Svilajnac

Компанија која је у протеклих 5 година највећи укупни донатор Црвеног крста Свилајнац и компанија уз чију помоћ обезбеђујемо потребна средства за набавку пакета хране и  хигијене за кориснике Новчане социјалне помоћи. Наша сарадња се одвија и у областе прве помоћи и то је пример како Црвени крст Свилајнац реализује јавна овлашћења која му је поверила држава.

10. “ALFA TECHNICS“ D.O.O. Sviajnac

Компанија која је својом донацијом, која је највећа појединачна донација Црвеног крста Свилајнац помогла рад Народне кухиње Црвеног крста Свилајнац. У наредном периоду план је да нашу сарадњу проширимо и на област добровољног давања крви.

Златни знак Црвеног крста Србије додељен је:

  1. Снежани Јовановић                                 

Сребрни знак Црвеног крста Србије добила је  2008. године, волонтер Црвеног крста Свилајнац преко 20 година, едукатор на Пројекту “Сиурније школе-отпорније заједнице“, сарадник Црвеног крста Свилајнац из Основне школе “Јован Јовановић Змај“ из Свилајнца, члан Упрвног одбора Црвеног крста Свилајнац од 2002. године, пуних 20 година.

     2. Радовану  Стевановићу

Добитник Сребрног знака 2008. године, Добровољни давалац крви, 100 пута дао крв, дугогодишљи члан Комисије за добровољно давалаштво крви Управног одбора Црвеног крста Свилајнац, тренутно је почасни Председник Комсије, дуго година био је члан Управног одбора Црвеног крста Свилајнац, изванредан организатор и хуманиста. Иницијатор и главни реализатор сарадње са добровољним даваоцима крви из Угљевика у Републици Српској.

    3. Драгану Вељковићу

Добитник Сребрног знака 2012. године, Добровољни давалац крви, крв дао 75 пута, велики хуманитарни радник, члан Комисије за добровољно двалаштво крви Управног одбора Црвеног крста Свилајнац и члан Управног одбора Црвеног крста Свилајнац. Срадник Црвеног крста Свилајнац у Пољопривредно ветеринрској школи Свилајнац и главни покретач добровољног давалаштва крви у овој школи која међу пунолетним ученицима има 44% пунолетних ученика који дају крв и по томе је јединствена у Србији            

      4. Др Ивани Шошић

Добитница Сребрног знака 2008. године, једна од ретких сарадника и волонтера Црвеног крста Свилајнац који слави 20 година сарадње  и дружења са Црвеним крстом Свилајнац. Тренутно је потпредседник Црвеног крста Свилајнац, члан Управног одбора Црвеног крста Свилајнац, Председник комисије за здравствене активности Црвеног крста Свилајнац, сарадник је Црвеног крста Свилајнац у Дому здравља Свилајнац.

5. Скупштина општине Свилајнац                                                                  

Скупштина општине Свилајнац добитник је Сребрног знака 2006. године. У периоду од 2006. до 2022.године Црвени крст Свилајнац је постигао највеће резултате како у реализацији програмских активности тако и у материјалном смислу,  огроман допринос успесима Црвеног крста Свилајнац у овом периоду, дала је најважнија институција у Општини Свилајнац, Скупштина општине Свилајнац.

Поводом 145. година од оснивања Црвеног крста Свилајнац, Црвени крст Свилајнац доделио је ПЛАКЕТУ, посебно признање  Генереалном секретару Црвеног крста Србије  Љубомиру Миладиновићу за  целокупну помоћ и подршку коју је пружио Црвеном крсту Свилајнац.