1.децембар – Светски дан борбе против СИДЕ

Данас СИДА представља болест која угрожава све сегменте становништва. Она се знатно више шири међу такозваним Ризичним групама токсикоманима и хомосексуалцима. Новији епидемиолошки подаци указују да хетеросексуалне особе које имају више партнера представљају ризичну групу ко и промискуитетне хомосексуалне особе. Нема дакле основа да се говори о имуности особа које су сексуално „нормалне“.

Број оболелих односно инфицираних се стално умножава у целом свету.

У одсуству постојања вакцине и могућности лечења болести  информисаност о начину ширења и заштити од инфекције представља основни инструмент одбране. Индивидуална превенција је приликом порођаја, са заражене мајке на дете.

У циљу превенције ширења инфекције сексуалним путем:

 • Имати у виду да се вирус СИДЕ може пренети са било које заражене особе (човека или жене) на сескуалног партнера (човека или жену)
 • Избегавати  сексуалне контакте са особама које имају више сексуалних партнера
 • Користити презерватив (кондом) ради  редуковања ризика ширења инфекције путем хетеросексуалних или хомосексуалних контаката.

У циљу превенције ширења инфекције крвљу и крвним продуктима

 • Тестирати увек када је то могуће, крв давалаца,
 • Користити само крвне продукте код којих је иактивисан вентуално присутан вирус,
 • Игле, бризгалице и други инструмент којима се озлеђује кожа (нпр. Тетовирање, бушење ушне шкољке…) морају бити прописно стерилозовани пре употребе.

У циљу превенције ширења инфекције са мајки (Инфицираних са вирусом ХИВ) на децу пре, током и непосредно по порођају:

 • Обавестити инфицирану жену о могућем ризику за њу и децу уколико затрудни 

За сада не постоје докази о томе да се вирус може преносити храном, водом, ваздухом или преко инсеката; путем случајних контаката, као у школи и на радном месту… (укључујући ту и руковање и грљење), међу члановима истог домаћинства и када се користе нпр. Исти прибор за јело, чешаљ, клозетска шоља, итд.

До сада није изнађено ефикасно средство за лечење СИДЕ, као ни вакцина којом би се ова болест могла превенирати. Међутим, становништво може само себе да заштити од инфекције са вирусом ХИВ. У том смислу су веома значајни дисеминација одговарајућих информација и интензивна здравствено-васпитна делатност.

Присуство инфекције се доказује налазом антитела на вирус ХИВ, у крви, која се у њој могу наћи четири од осам недеља после заражавања. Налаз ових антитела не значи истовремено и постојање СИДЕ или да она мора да наступи. Налаз само указује да је дошло до заражавања овим вирусом.

Коришћење кондома представља алтеранативу али ни то није без ризика. И ако је тачна ефикасност кондома за спречавање ХИВ инфекције непозната, његова правилна и астална употреба ће самњити ризик трансмисије. Избегавајте све секусалне односе када било Ви или Ваш сексуални партнер имају инфекцију или  лезију у гениталним, аналним или оралним пределима и у току менструације.

 • Ако сте трудни пронађите и затражите савет о тестирању на ХИВ антитела. Ако сте тестирани и утврди се да сте позитивни, пронађите и затражите савет о великом ризику по здравље за Ваше новорођено дете и о потенцијалном ризику за Вас.
 • Немојте давати крв, плазму, сперму, мајчино млеко, телесне органе и друга ткива.

Препоруке свим особама за превенциију        трансмисје ХИВ-а сексуалним путем

 • Будите свесни да ако негујете узајамни однос са својим сексуалним партенером, ако сте обоје серо негативни на ХИВ и ако ни једно од вас није изложено контаминираној крви, нпр. Преко коришћења дрога и интравенским путем или коришћењем истих игала, нисте изложени било каквом ризику ХИВ инфекције која се преноси сексуалним путем.
 • Ако имате намеру да обављате сексуалне односе, а нисте верни сексуални партнер, будите свесни да на вашу шансу добијања ХИВ инфекције утичу следећа три главна фактора:
 1. Избор вашег (ваших) сексуалних партнера

Ризик инфекције је у директној вези са вероватноћом инфицираности вашег партнера, за хетеросексуалне и хоосекуалне партнере ово се значајно разликује, зависно од дела света у којем живимо.

Према томе:

 • Немојте имати сексуални однос са случајним или непознатим партнерима,
 • Немојте имати сексуалне односе са људима који можда користе или су користили дроге, интравенским путем, што је хероин или кокаин.
 • Немојте имати сексуалне односе са људима који имају много различитих сексуалних партнера, као што су мушкарци или жене – проститутке
 • Број сексуалних партнера

Што је већи број партнера са којима имате сексуални однос већа је вероватноћа да ћете наићи на партнера са ХИВ инфекцијом

Према томе смањите број сексуалних партнера на најмању могућу меру

 • Врста сескуалног понашања

Ако разматрате да ступите у сексуални однос са неким чији су вам статус инфекције или прошлост у погледу сексуалног понашања или коришћења дрога интравенским путем непознати, апститенција од сексуалног односа или ригорозно ограничавање сексуалног контакта на активности који не обухватају додир са спермом, вагиналним и цервикалним секрецијама или крвљу (нпр. Загрљај, миловање,)  елиминисаће ризик добијања ХИВ инфекције.

У свим другим случајевима веома се препоручује рутинско правилно коришћење кондома!