16. новембар – Међународни дан толеранције

Црвени крст Свилајнац обележио је 16. новембар, Међународни дан толеранције. Одржана је Трибина у простороријама Црвеног крста Свилајнац. На трибини учешће су узели директори Основних школа са подручја општине Свилајнац, психолози, волонтери Црвеног крста Свилајнац и стручна служба Црвеног крста Свилајнац.

Трибина је реализована на завршетку још једног успешног циклуса реализације радионица Програма Промоција хуманих вредности. Овог пута радионице су реализоване у Основној школи “ Јован Јовановић Змај“ у Свилајнцу. То је била прилика да волонтери који реализују овај програм размене међусобна искуства са директорима школа и психолошко педагошком службом.

„Толеранција представља прихватање различитости у најширем смислу и свест да свако људско биће заслужује поштовање. То није израз слабости, попустљивости нити је негативна особина. Толерантна особа је она која се држи својих уверења, али и прихвата чињеницу да и други имају право на своје мишљење као и право да буде оно што јесте. Толеранција се мора учити, као што морамо научити и како да сукобе мирно решавамо јер су они саставни део живота свакога од нас. Сви заједно треба да градимо културу мира, толеранције и разумевања, ид а радимо на стварању отвореног и толерантног друштва које уважава различитост и свима пружа једнаке шансе и могућности“