Обучавање волонтера у области добровољног давања крви-Свилајнац 15.11.2023. године

Црвени крст Свилајнац, 15. новембра 2023. године реализовао је едукацију за волонтере који су ангажовани у организацији и реализацији активности Црвеног крста Свилајнац у области добровољног давалаштва крви.

Једнодневној обуци присуствовало је 20 младих волонтера Црвеног крста Свилајнац.

Ангажовање младих волонтера Црвеног крста на пољу мотивисања грађана за добровољно давање крви има за циљ прикупљање већег броја јединица крви из године у годину и обезбеђивање довољних количина безбедне крви.

Важан део сваке акције добровољног давања крви су ВОЛОНТЕРИ Црвеног крста. Иако им је улога можда мање видљива, њихове заслуге су огромне, у информисању становништва, припреми и реализацији акција добровољног давања крви. Волонтери Црвеног крста на акцијама давања крви имају први контакт са доборовољним даваоцима, они им пружају подршку у акцији (почев од попуњавања упитника па све до одласка са акције), и зато је важно да буду едуковани да дају исправне и тачне одговоре и да добро познају ову област.

Обуке су добар начин да се волонтери едукују за предстојеће акције Добровољног давања крви и буду спремни на све изазове, а самим тим и својим ангажовањем мотивишу будуће даваоце и јавним приступом задрже редовне даваоце крви. Волонтери су стекли основна знања о добровољном давалаштву крви (ко може бити далавац, каква је припрема за давање крви, понашање даваоца након давања крви и др.), и оспособљени су да одговоре на разна питања, изговоре или предрасуде, понашање волонтера на акцијама давања крви.