Међународни дан волонтера 5.децембар

Црвени крст Свилајнац, заједно са својим волонтерима обележио је 5. децембара 2018.године – Међународни дан волонтера.

Међународни дан волонтера, 5. децембар, обележава се у свету као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере.

Циљ је подстаћи што већи број људи да понуде своје волонтерске услуге. Људи добре воље, како их називају, за свој рад не очекују материјалну надокнаду, сем моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју заједницу.

У више од 100 земаља света овај дан се прославља као дан „добрих људи“.

Од тада се сваке године 5. децембра обележава Међународни дан добровољног рада за економски и друштвени напредак (engl. International Volunteer Day /IVD/ for Economic and Social Development; nem. Internationale Tag des Ehrenamtes), односно Mеђународни дан волонтера.

Циљ обележавања тог дана је да се све активности волонтера и њихов добровољни рад учине видљивим на локалном, националном и међународном нивоу.

На Међународни дан волонтера не славимо само волонтеризам у свим његовим аспектима – него и посебну почаст учествовања људи у стварању разлика на локалном, националном и глобалном нивоу.