Обуком спортских радника у Свилајнцу у мерама оживљавања почела велика кампања Црвеног крста Србије „Живот у твојим рукама“

Обука у практичним вештинама оживљавања  и примени аутоматског спољашњег дефибрилатора за спортске раднике и здравствене раднике у спорту реализована је данас у Свилајнцу у посторијама Црвеног крста Свилајнац.

Обуку је похађало 16 учесника из редова спортских тренера, лекара и терапеута Спортског савеза Свилајнац.

Овим је започета велика кампања Црвеног крста Србије „Живот у твојим рукама“чији је циљ развијањесвести и едукацијаграђанада реагују у тренуциманаглогзастојасрца, јеркадасрцестане, првиминутису драгоцени и спасавајуживот.

Обуци здравствених и спортских радника у Свилајинцу присуствовали су: проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије и председник здравствене комисије Олимпијског комитета Србије, др Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља Републике Србије, др Дарко Јавтић, председник Скупштине општине Свилајнац, др РељаМомчиловић, начелник хитне службе у Дому здравља Свилајнац  и проф. Стојадин Станковић, председник Црвеног крста Свилајнац.

„Министартво здравља  препознаје значај иницијативе Црвеног крста Србије у реализацији едукације грађана за мере оживљавања и примену аутоматског спољашњег дефибрилатора, познајући чињеницу да је фактор време кључан у збрињавању наглог срчаног застоја и да је правовремена реакција грађана од виталног значаја за преживљавање оних којима се нагли застој догоди у условима ван болнице Ако само један живот на овај начин буде спасен , а лично сам уверен да ће ефекат кампање бити много снажнији, ова активност је испунила свој циљ.  Мишљења смо да велика предност организације Црвеног крста лежи у развијености организационе мреже, те ће ова врста едукације једнако бити доступна грађанима у свим  срединама, без обзира на величину и развијеност средине., нагалсио је др Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља Републике Србије  које је покровитељ ове кампање.

Професор Радовановић скренуо је пажњу да изненадни срчани застој најчешће настаје у ванболничким условима:„Желимо да грађанима пренесемо поруку да се људски животу тим ситуацијама може спасити правовременим реаговањем стеченим на обуци коју организује Црвени крст. Обука подразумева савладавање основних мера кардиопулмоналне реанимације и употребе апаратаза аутоматску дефибрилацију намењеног немедицинском кадру, то јест обичним грађанима,када се нађу у прилици да помогну.“

Председник Црвеног крста Србије истиче да је „Живот у твојим рукама“ нова кампања којом ће се поставити снажна платформа за наредних неколико година активног рада на овомплану и додаје:„Укључићемо наше познате спортисте и јавне личности да бисмо поруку пренели што већем броју грађана, на што јаснији начин. Желимо да основне мере оживљавања и коришћење АЕД апарата постану прихваћене вештине наших суграђана, као и дигитална писменост или коришћење мобилног телефона.“

Прве активности у кампањи  почињу у сфери спорта, али ће се у наредним фазама реализовати у другим друштвеним сферама, као што су медији, просвета, јавне службе, корпоративни сектор и грађани у локалној заједници.

„Нагли срчани застој нажалост е све чешћи код врхунских спортиста. Ови трагични додађаји увек узнемиреширу јавност. У тим ситуацијама често се постављају два питања – да ли је то могло да се предвиди и да ли је то могло да се спречи. Превентивни прегледи свих активних спортиста су обавезни и могу да открију нека од обољења која доводе до напраснесмрти, али на жалост не сва. Због тога би основна едукација о првој помоћи свих учесника у спорту (тренера, судија, играча) била од непроцењивог значаја, а стопа успешне реанимације у овако трагичним догађајима неупоредиво већа. У наредним месецимаће се у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије реализовати обуке за тренере и терапеуте олимпијских спортских савеза.“ додао је професор Радовановић.

Председник Црвеног крста Свилајнац проф. СтојадинСтанковић изразио је задовољство што Свилајнац први град у коме се започиње едукација спортских радника у мерама за спасавање живота. „Током свог професионалног искуства увидео сам значај брзе ракције на терену код повреде спортиста. Уверен сам да ће ова обука учинити наше спортске терене безбеднијим“, истакао је господин Станковић.

Ово је изванредно искуство за мене као кондиционог тренера, који проводим свакодневно сате у раду са спортистима који су под великим физичким напорима. Осећам се сигурније и способније да одреагујем и желим да поручим својим колегама да ове вештине није тешко савладати и да заиста сви треба да знамо како да помогнемо“, изјавио је полазник обуке Давид Синђелић, тренер гимнастичког клуба.

Покровитељ кампање Министарство здравља препознало је значај иницијативе Црвеног крста Србије у едукацији грађана за мере оживљавања и примену аутоматског спољашњег дефибрилатора, препознајући да је фактор време кључан у збрињавању наглог срчаног застоја, те да је правовремена реакција грађана од виталног значаја за преживљавање оних којима се нагли застој догоди у условима ван болнице.