Одржана Изборна Скупштина Црвеног крста Србије

У Свечаној сали  Црвеног крста Србије 7. новембра 2022. године, уз учешће 68 делагата и у присуству високих званица и гостију, одржана је Изборна седница Скупштине Црвеног крста Србије за мандатни период 2022 – 2026 године. Црвени крст Свилајнац, у Скупштини Црвеног крста Србије, већ 20 година представља секретар Црвеног крста Свилајнац Небојша Јовановић , коме је ово 5 мандат у Скупштини Црвеног крста Србије.

За председника Црвеног крста Србије изабран је проф.др Драган Радовановић, а на првој, конститутивној, седници Управног одбора новог сазива за генералног секретара изабран је Љубомир Миладиновић. Поред председника, на Изборној седници Скупштине Црвеног крста Србије, изабрана су: три подпредседника Црвеног крста Србије, др Милутин Михајловић, Живојин Јокановић и Дејан Укропина; 21 члан  Управног одбора Црвеног крста Србије; чланови  Надзорног одбора и именовани су чланови Статутарне комисије Црвеног крста Србије.

Изборној седници Црвеног крста Србије, присуствовали су: др Верица Лазић, специјална изасланица председника Републике Србије, министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић, др Јелена Јанковић, помоћница министарке здравља које су поздравиле присутне. Скупштини су такође присуствовали и Дамјан Радовић из Канцеларије за Косово и метохију  и Данијела Недић, помоћница комесара Комесаријата за избеглице и миграције Владе Републике  Србије. Изборној седници  присуствовали су  и драги гости и пријатељи из Црвеног крста Црне Горе председник Митар Вучковић и генерални секретар Јелена Дубак као и председник  Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине Милојко Грујичић. Председници Црвеног крста Црне Горе, Митар Вучковић, и Друштва Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине Милојко Грујичић су поздравили све присутне и пожелели успешан рад у наредном периоду. Јелена Дубак, генерални секретар Црвеног крста Црне Горе, је проф.др Драгану Радовановићу уручила поклон Црвеног крста Црне Горе Црвеном крсту Србије.

Председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић у свом обраћању на Скупштини нагласио је :

„Двогодишње раздобље током пандемије Корона вируса био је најспецифичнији период у последњих 146 година постојања Црвеног крста Србије  Показали смо велико знање, искуство и капацитет организације као великог система који покрива сваки кутак наше земље и одговара на глобалне, али и захтеве локлане средине. Од почетка пандемије, Црвени крст је са 170 организација помогао више од милион појединаца пакетима хране и хигијенских срестава, али и финансијски и на друге начине. Црвени крст Србије је  дистрибуирао  око 9,5 милиона оброка, око милион и по заштитних маски и рукавица, као и око 45.000 литара дезинфекционих средстава, у чему је било ангажовано више од 700 запослених и 5.843 волонтера кроз 236.736 волонтерских ангажмана. Захваљујући доброј сарадњи са медијима, у том периоду о Црвеном крсту објављена су 8.442 прилога у електронским медијима и 9.315 текстова. Упоредо са пружањем помоћи смо радили обуку волонтера за нове и старе програме у условима пандемије“, завршио је своје излагање председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић.   

Дарија Кисић, министарка за бригу о породици и демографији Републике Србије, обраћајући се на Изборној Скупштини Црвеног крста Србије нагласила је: „Бити човек звучи једноставно и многи мисле да самим рођењем постајемо људи. Међутим, човек се постаје и читавог живота треба да градимо себе да постанемо бољи људи“. Навела је да су основни постулати на којима се заснива рад Црвеног крста хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство, универзалност и додала да свака та реч изгледа као да се поздразумева, али да нажалост није тако.

„Емпатију врло често сакријемо у неком запећку наше душе зато што смо обузети различитим животним стварима и ситницама, али да будемо искрени није ни лако бити емпатичан. Када отворимо тај део наше душе онда врло често чини нам се да носимо и неки велики терет са којим некада и не знамо да се носимо, али опет на крају није ни тешко бити добар човек“, рекла је Кисић.

Министарка Кисић је рекла да је док је била министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одржан низ заједничких активности са Црвени крстом Србије и изразила наду да ће та организација сарађивати и са Министарством за бригу о породици и демографију јер „породица је наш темељ из којег почивамо, којем се увек враћамо и где учимо како да будемо људи“.

На седници Скупштине Црвеног крста Србије размотрен је низ докумената и одлука. По завршетку седнице Скупштине одржана је и прва, конститутивна, седница новог Управног одбора Црвеног крста Србије.