СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ 11.09.2017.

СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ 11.09.2017.

Црвени крст Свилајнац обележио Светски дан прве помоћи. Црвени крст Свилајнац ради на континуираној обуци волонтера и свих заинтересованих суграђана за пружање прве помоћи. Као круна свих наших активности јесте учешће наше екипе на такмичењу екипа прве помоћи Црвеног крста Србије ове године у Матарушкој Бањи.

Свако од нас може бити у прилици да му је потребна прва помоћ, али свако од нас, такође,  може да научи да пружи прву помоћ.  Прва помоћ је чин спасавања живота, али је такође одраз хуманости, алтруизма и осећаја за потребе других људи.

Прва помоћ спашава живот. Нису вам потребни ни чаробни огртач, ни супермоћи да бисте били херој. Потребни су вам само знање и одважност да га примените у тренутку када је некоме потребно.

За више од  90 процената спашених живота у масовним несрећама заслужни су обични људи који су се затекли на лицу места, умели и желели да помогну и понели се као прави хероји у критичним тренуцима. Знања из прве помоћи би требало да буду део здравствене културе грађана. Сваки живот који је на овај начин спашен треба да прати друштвено вредновање обичних, а одважних људи који су били спремни да помогну у невољи.

Сваких пет секунди једна особа изгуби живот због повреде. Правилно изведене мере кардиопулмоналне реанимације, примењене од стране онога ко се непосредно затекао уз жртву срчаног застоја, утростручују вероватноћу преживљавања. Ипак само једна трићина људи којима се догоди ово стање добија неку врсту прве помоћи неког од присутних.

Несрећа није увек предвидива. Она се може  догодити било када, на било ком месту и свако може бити погођен. Знање прве помоћи може да оснажи свакога од нас и да нас учини способним да некоме спасемо живот.

Прва помоћ је прва карика у ланцу спасавања живота у несрећама. Обука грађана за пружање прве помоћи чини друштвену заједницу безбенијом и снажнијом, односно спремнијом за различите врсте изазова у смислу природних непогода или других врста несрећа које се догађају у савременом добу.