Светски дан срца – 29. септембар 2023. године „СРЦЕМ УПОЗНАЈ СРЦЕ”

Светски дана срца, под слоганом „СРЦЕМ УПОЗНАЈ СРЦЕ“, обележен је у Свилајнцу од стране Црвеног крста Свилајнац и Дома здравља Свилајнац, бесплатним превентивним прегледима и дељењем здравствено-васпитног материјала.

Запослени у Црвеном крсту Свилајнац и волонтери Црвеног крста Свилајнац заједно са представницима Патронане службе Дома здравља Свилајнац заинтересованим грађанима мерили су висину крвног притиска, ниво шећера у крви, телесну тежину и делили пригодне флајере и лифлете.

Светски дан срца је установљен 2000. године, са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти. Сваке године у свету 17,9 милиона људи умре као последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност). Наша препорука свима је била да сви заједно треба да живимо здравијим живот, да је потребно припремати здраве оброке и да се правилно хранимо, да својим примером показујемо деци како да буду физички активнија, да је потребно забранити пушење у својој кући/стану и помоћи другима да престану са овом лошом навиком. Здравствени радници ће наставити да помажу саветима свим пушачима да престану да пуше.