Светски дан здравља 2018. – Здравље за све!

Светска здравствена организација (СЗО) основана је на принципу да сваки појединац има право на могућност да оствари највиши могући ниво здравља. Ипак, ако знамо да у 21. веку око половине светске популације и даље није покривено пакетом основних здравствених услуга, а да око 100 милиона људи годишње дотакне линију екстремног сиромаштва управо због издатака за здравствене услуге и медицинску негу, јасно је да је остварење тог циља и даље поражавајуће далеко.

zdravlje-za-sve-1

Управо због тога, 7. април – Светски дан здравља, који се обележава управо на дан оснивања СЗО,  ове године, на 70. рођендан ове међународне организације, посвећен је управо важности достизања овог универзалног циља – ЗДРАВЉЕ ЗА СВЕ!

Црвени крст Свилајнац обележио је овај дан радно мерењем крвног притиска и нивоа шећера у крви, посетом старим и болесним лицима.

DSC_0185

Историја се пише људским постигнућима. Много тога некада незамисливог постало је могуће – од контроле ватре, преко вакцина, слетања човека на површину Месеца, све до бежичне комуникације и размене података с једног краја света на други помоћу само једног клика. Ипак, и са таквим огромним цивилизацијским помацима, многи базични циљеви су још пред нама… Један од њих је универзална покривеност здравственом заштитом за све људе света.