СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА – 7.АПРИЛ 2016. „ПОБЕДИ ДИЈАБЕТЕС“

 

Сваке године 7. априла у целом свету обележава се Светски дан здравља на годишњицу оснивања Светске здравствене организације (СЗО). Светски дан здравља је глобална кампања која се сваке године фокусира на један од јавно-здравствених проблема и пружа могућности да се започне удружена акција у циљу унапређања здравља и благостања људи. Тема Светског дана здравља 2016. године посвећена је дијабетесу, обележава се под слоганом, „ПОБЕДИ ДИЈАБЕТЕС“.

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавно- здравствени проблем.

Према процени Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији од дијабетеса болује приближно 710.000 особа или 12,4% одраслог становништва. Број особа са типом 2 дијабетеса је 95% већи у односу на особе са типом 1. Према проценама 36% особа са типом 2 дијабетеса нема постављену дијагнозу и не зна за своју болест. Преваленција дијабетеса расте са годинама старости, и процењује се да је готово половина оболелих старија од 65 година. Код старијих особа тип 2 дијабетеса открива се релативно касно, када су већ присутне бројне кардиоваскуларне компликације.

Здрави стилови живота могу у 70% случајева спречити настанак типа 2 дијабетеса, а здрава исхрана значајно доприноси смањењу ризика. Тип 2 може бити спречен или се могу ублажити симптоми и његове компликације здравијим начином живот који укључује редовно вежбање и здраву исхрану. Развијање здравих навика у исхрани деце је кључни фактир за заустављање епидемије дијабетеса и корак ка обезбеђивању одрживог развоја.

Сваке године Црвени крст Свилајнац укључује се у обележавање Светског дана здравља кроз различите активности на целој територији општине Свилајнац. Наш циљ је подизање свести јавности о значају превенције болести и здравим стиловима живота.